fredag 13. april 2018

Dagen i dag; fredag 13.



Det vil alltid være minst ett og maksimalt tre tilfeller hvert år hvor den 13. dagen i måneden havner på en fredag. Det er når måneden begynner på en søndag at den 13. havner på en fredag.
Triskaidekafobi, paraskevidekatriafobi, irrasjonell frykt og angst for fredag den 13.
Tallet 13 har vært ansett som et uheldig fordi det er snakk om et usymmetrisk oddetall, i hvert fall innenfor de kulturkretser som regner 12 timer dag, 12 timer natt og 12 måneder i året.Folklorister regner redselen for fredag den 13. til kategorien «hverdagsovertro», men det er i forestillingen neppe snakk om egentlig folketro. Det er først utover på 1900-tallet at fredag den 13. ga seg utslag i slik frykt at enkelte velger å holde seg hjemme eller være uvirksomme. Kilde 
Mye tyder på at kombinasjonen av fredag og tallet 13 er dobbelt ulykke, fordi både dagen fredag og tallet 13 hver for seg har vært regnet som et tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer siden tidenes morgen.Det heter seg at hvis det er 13 til bords, så vil alle 13 dø i løpet av et år. Hvis du har 13 bokstaver i navnet ditt, så vil du ha Djevelens lykke.De gamle hinduene mente i alle fall at det brakte ulykke å være 13 tilstede i ett rom, samlet på samme sted eller til bords.
Loke og 12 guder Denne overbevisningen går igjen i den norrøne mytologien. 13 som ulykkestall kan vissnok spores til historien om Balders død, og den myten går som følger:Det er fest i Valhall, og 12 guder er invitert. Loke, som egentlig ikke er en gud, men av jotunslekt, er ikke blant disse.Han spolerer imidlertid festen, ond som han er, og vips er de 13 i Valhall. Loke lurer så den blinde guden Hod til å drepe Balder den gode med et spyd av misteltein.Balder kunne nemlig ikke skades av noe etter at moren hans, Frigg, fikk alle planter og dyr til å love at de aldri skulle gjøre sønnen hennes noe ondt. Hun glemte imidlertid å spørre den lille mistelteinen, og med et spyd av denne snylteveksten, dreper Hod Balder til de norrøne gudenes store fortvilelse.Etter dette var det aldri bra å være 13 til bords i norrøn mytologi. 
Jesu siste måltid En annen tilstelning med 13 til bords, er det siste måltidet Jesus delte med de 12 disiplene sine. Visstnok var Judas Iskariot, som senere forrådte Jesus for skarve 40 sølvpenger, den 13. til bords. Han hadde i tillegg rødt hår, som også var forbundet med ulykke.Leonardo da Vincis berømte maleri av denne hendelsen er i tillegg gjengitt med et veltet saltkar, noe som var veldig ulykkesbringende.Og her kommer kombinasjonen av tallet 13 og fredag for første gang. Like etter dette skjebnesvangre måltidet blir Jesus korsfestet. Det skjer som kjent på en fredag; langfredag.13 måneder i et årI den gamle sivilisasjonen Babylonia, eksisterte også tallet 13 som ulykkestall.Hos babylonerne stammer begrepet ulykke og 13 seg fra tidsregningen og kalenderen. De delte året inn i 12 måneder, men dette gikk ikke alltid opp, så noen år hadde en måned ekstra.Denne 13. måneden gikk Universet rett og slett av hengslene, og tallet ble deretter regnet som uhellsbringende. 
Fredag fra Frigg eller Frøya Fredag som ulykkesdag har, som tallet 13, mange ulike forklaringer fra mange forskjellige steder i verden.I den kristne tro heter det for eksempel at det var på en fredag at Eva fikk Adam til å spise det forbudte eplet fra kunnskapens tre.Andre kristne forferdeligheter som tok plass på fredager er visstnok syndefloden og ødeleggelsen av Salomos tempel. I tillegg skal Gud ha stoppet byggingen av tårnet i Babel på denne dagen.Men også den norrøne mytologien har fredag som en spesiell dag.Ordet fredag kommer visstnok fra den norrøne mytologien, etter enten Frigg (gudinnen for ekteskap og fruktbarhet) eller Frøya (gudinne for kjærlighet og fruktbarhet). Egentlig var fredag forbundet med lykke for menneskene som levde før kristendommen fikk fotfeste, spesielt som en dag å gifte seg på. I romersk mytologi var nemlig kjærlighetsgudinnen Venus - Frigg og Frøyas likesinnede - navneopphavet til den sjette dagen i uken.Så kom kristendommen, og dermed ble spesielt Frøya og hennes symbol, katten, forbundet med hekseri og skumle greier.Myten forteller at heksene i nord pleide å samles på en kirkegård under månen på fredager, og de var alltid 12 i en ring - til en spesiell fredag da Frøya kom i egen skikkelse ned til dem.Hun ga de 12 heksene katten sin, og fullførte ringen som den 13. tilstede. Etter dette har det alltid vært 13 i en heksering eller andre samlinger av hekser. Kilde
Jeg har planer om å gjøre klart drivhuset i dag, spent på om alt går som det skal.... og om frøene jeg har sådd vil spire. Det var kvann, gul ryllik, akeleie, roser, perlagonia, erteblomster, eller i alle fall belgblomster, i skjønn forening. Malva sparte jeg til Lia. Alle sjølsanka. 




Karins Fjärilskrasse kjøpt i Carl og hennes hjem, Sundborn i fjor sommer, er lagt i vann.
Veksthuset ble rydda, feia og forberedt til vask.




Vinstokken har fått solid størrelse nå. I år må jeg være ekstra streng med uttynning av drueklaser. Skal jeg bevare den aller siste keramikrukka, må den inn før vinterkulda setter inn. Altfor mange har smuldra opp og endt som en haug "leirestøv". Lysekronas prismer skal få en runde i oppvaskmaskina.




1 kommentar:

  1. Interessant...
    Heldigvis hold jeg meg ikke uvirksom i går :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.