søndag 25. februar 2018

Kvinnelige kunstnere; Alle kunstnere maler seg selv...


Kvinnelige kunstnere har malt  bemerkelsesverdig mange selvportretter. Nesten alle viktige kvinnelige malere har gjort det, fra Caterina van Hemessen til Elisabeth Vigée-Lebrun og Frida Kahlo, samt Alice NeelPaula Modersohn-Becker og Jenny Saville. Vigée-Lebrun malte totalt 37 selvportretter, hvorav mange var replikker av tidligere portretter. Før 1900-tallet fikk kvinner vanligvis ikke lov til å tegne akt, noe som gjorde det vanskelig for dem å male store figursammensetninger, noe som førte til at mange kvinnelige kunstnere spesialiserte seg på portrettmaling. Kvinnelige kunstnere har historisk sett uttrykt en rekke roller innenfor sjangeren. Mest vanlig framstilles kunstneren i sitt atelier. Motivet viser maleren i arbeid, eller i det minste holder hun en pensel og palett. Ofte kan betrakteren lure på om klærne var de som de vanligvis malte i siden mange har på seg flotte kjoler. Stoffene, bånd, blonder og broderi viser hvor dyktige de var på å gjengi detaljer og ulike materialkvaliteter.



Frida Kahlo, Selvportrett med Thorn Necklace og Hummingbird , Nickolas Muray Collection, Harry Ransom Center, University of Texas i Austin [9]

1 kommentar:

  1. Mange flotte malerier av flotte kvinner. Det siste kunne godt vært malt i dag av en vakker kvinne. Ser helt moderne ut.
    En fortsatt god søndag ønskes av Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.