lørdag 6. januar 2018

Julekakeraid, Roscón del Reyes, spansk julekake etter jul...




...og julevimplene rakk akkurat å bli ferdige... til neste jul! For nå skal jula ut i følge knut!





Dekorasjonen inkludere de tre fargene som skulle ære kongene Baltasar, Kasper og Melkior som besøkte Jesus-barnet på 12. dag etter jul. Det er lilla som symboliserer rettferdighet, grønt som står for tro, samt gull som representerer makt.
Kakene kan fylles med kremfløte, man kan pynte dem med fersk, kandisert eller tørket frukt, og med nøtter, mandler, glasur eller sukker. 
Mange familier gjemmer en liten figur som skal symbolisere den nyfødte Jesus, inne i kaka, og den som finner figuren, blir dagens konge eller dronning. Andre foretrekker den mer jordbundne varianten og gjemmer i stedet en bønne i kaka, og finneren av denne får lov til å betale for herligheta. 

For formen på kaka er det derimot ingen valgmuligheter. Den må være tjukk og rund som en badering som også navnet ’roscón’ indikerer.





Ingredienser:

350 gram hvetemel
25 gram fersk gjær
125 ml H-melk
100 gram sukker
75 gram smør (romtemperatur)
1 hel egg + 1 eggeplomme
appelsinskall
1barneskje rom
1 teskje med appelsinblomst essens (egnet til mat)
en klype salt
litt muskatt
Å dekorere: kandisert frukt, sukker, mandler, eller hva du liker (papya, tranebær, appelsinsjokolade og bringebærkonfekt - og lyse rosiner)




Forberedelse:

Legg den ferske gjæren i varm melk og løs opp med fingrene i 15 minutter slik at gjæren aktiveres.
Sett 320 gram mel i en bolle. Ha i appelsinskallet og sukker.
Når melken og gjær er klare, hell væska i midten av melet.
Rør senteret med en sleiv, elt melet sakte inn. 
Tilsett smør, appelsinblomst essens, rom, eggeplomme og salt.
Bland godt med sleiva til du har en klebrig deig.
Dryss bordet du vil jobbe på med resten av melet. Ta ut roscón de reyes deigen og kna. Legg til litt mer mel (bare hvis det er strengt nødvendig). Deigen må være litt klebrig.
Når deigen er klar, form den til en ball. Sikt litt mel i en stor bolle og legg deigen i den. Dekk til og sett bollen på et varmt sted. Hev til dobbel størrelse, og det kan ta fra 2 til 3 timer avhengig av temperaturen.
Kna i et minutt for å fjerne luften fra den.
Lag en ball av deigen. Med begge tommene lager du et hull i midten for å gi roscón de reyes den rette formen. 
Dekk deigen med et annet ark bakepapir og la den heve på et varmt sted til dobbel størrelse. Det bør ta mellom 30 og 60 minutter. Dekorer med frukt og pensle.





Kaka heva seg så mye at hullet i midten forsvant. Den ble seende ut som en tradisjonell hatt en av kongene kunne ha hatt på seg! Sett kaka i ovnen i 25 minutter ved 160º C til den får en gylden farge. 
La den avkjøles før du kutter eller fyller kaka.
Kilde




Kaka ble pynta av to små bakere i Lia:



Gull kakepletter og lilla (blanding av rød og blå) melisglasur til pynt! Grønne seigtopper glemte vi....






Nå er det slutt på julekakene for denne gangen, men forberedelsene til neste raid er starta. Oppskrift på fransk "vedkubbe" og tysk "Stollen" er klare!

https://lysthagen.wordpress.com/lag-en-smakfull-og-saftig-spansk-kringle-til-helligtrekongersdag/
https://norskemagasinet.com/36-gastronomi/4298-den-runde-helligetrekonger-kaken

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.