fredag 2. desember 2016

Søtningsstoffer brukt i tidligere tider





Osladin er et steroidsaponin  fra rotstokken til sisselrot (Polypodium vulgare). Kilde


Fra Urtekilden:
Slektsnavnet Polypodium kommer fra gresk polys som betyr mange, og podus som betyr fot, og viser til de rikt forgreinete røttene (egentlig jordstengler / rhizomer). Ifølge en legende vokste de første sisselrøttene opp i en bergsprekk hvor Jomfru Maria hadde tapt litt av sin brystmelk.




Sisselrot som mat
Lakrismaken i sisselrot kommer av stoffet osladin, som kjemisk er svært likt det søte og lakrissmakende stoffet glycyrrhizin som finnes i lakrisrot (Glycyrrhiza glabra). Rotstokken kan spises frisk eller brukes som smaksetter i supper og gryteretter. Siden stoffet osladin brytes ned ved høy varme og langvarig koking, er det best å la rotstokken ligge og trekke i den ferdige suppen/gryten. Rotstokken ble i trange tider også tørket og malt til et slags mel.

2 kommentarer:

  1. Det er det lenge siden jeg har spist. Da vi var barn lette vi ofte opp stedene der det vokste, renset og spiste røtter! Fine minner. God helg!

    SvarSlett
  2. Jeg husker godt lakrissmaken. Hilsen Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.