tirsdag 9. august 2016

Hurra!




Endelig sommerens storvask av badet. Noe må ruskeværet være godt for...  frisk lukt, skinnende rent!
Det fortjener en kaprifolium.


Kaprifolium mot en jevn grå himmel!


Det er mer enn to hundre arter av busker, og de vokser i forskjellig klimaer.  Alt avhengig av klima, kan smaken av bærene være søt, syrlig, eller ha en uttalt bitterhet. Og med alle de ulike smakene har kaprifolium mange nyttige egenskaper.
Honeysuckle - en rik kilde av biologisk aktive stoffer som askorbinsyre, B-vitaminer, glukose, fruktose, organiske syrer, pektin, garving og farvemidler.
Plantene inneholder kalium, fosfor, natrium, magnesium, kalsium, jern, kobber, silisium, jod og mangan.
Blomster, bær, stengler og unge skudd av kaprifolium har medisinsk bruk. Alle plantedelene er vanndrivende, har antiseptisk og smertestillende egenskaper. Knuste blader av kaprifol hjelper rask helbredelse av sår.
Avkok av stengler og blad bidrar til å lindre sterke smerter i mage-tarmkanalen, avkok av bladene blir brukt for å skylle halsen.
Mos av avkoket kan brukes som en fuktighetskrem ved øyesykdommer, avkok av blomster og blader - drikkes som te ved forkjølelse, virusinfeksjoner, influenzaafk og skudd - og ved  hårtap!!!!

Nyttige egenskaper i behandling av:
hypertensjon, kardiovaskulær sykdom;
lidelser i mage-tarmkanalen;
nyresykdom, lever;
betennelse i mandlene, laryngitt, bronkitt, influensa og SARS;
anemi, skjørbuk.
Kaprifolium kan også brukes som en tonic og ved behandling av vaskulær skjørhet.

Bruk i folkemedisinen:
I kinesisk medisin er de gode egenskapene brukt til å behandle forkjølelse.
Te mot hoste, oppskriften er enkel:
1 tsk kaprifoliumblomster (eller en blanding av tørkede blader og blomster), hell et glass med kokende vann over,
drikk varm før sengetid, med sitron og honning.
Buljong av frukten til kaprifol (hypertensjon, nyresykdommer):
1 spsk frukter, hell et glass kokt vann i en termos, la trekke i fire timer
Ta 2 spsk 3 ganger om dagen.
Avkok av stilker og blader (smerter i mage-tarmkanalen):
1 spsk stængler og blader av duftende kaprifol, hell over en kopp kokende vann, la stå i en halv time... Ta 1 spiseskjefull 3 ganger om dagen.
Kilde

1 kommentar:

  1. Oij, alt eg får lære av deg !
    Det er kanskje fordi Kaprifolium har medisinsk verknad at eg alltid har høyrt at den er giftig.....
    Bruk med måte kanskje.....

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.