fredag 21. januar 2011

L, ABC-Skandinavia

.
Vinteren 2004

Lykkeberg, herskapsvilla på vestskråningen av Lykkebergfjellet, fra 1931 til 1993 sete for kommunens sentraladministrasjon, fra 1994 kontor for kommunedel Sentrum. Litt østenfor villaen, der eiendommens staller m.v. tidligere lå, er det nå kontorer. På østre side har denne «funkis»-villaer fra 1930-årene. Nr. 4 har vært brukt som bolig for domprosten. Før 1933 het gaten Løkkeberggaten.
    


 
Onsdag formiddag

Plassen Sebjørnsengen under Nygaard ble solgt som arvefeste i 1780 og fikk av første eier navnet Lykkeberg. Grosserer Julius N. Jacobsen kjøpte eiendommen i 1855. Han rev den eksisterende bebyggelse og lot bygge den store villaen i 1873/75. Ved nesten alle mer monumentale byggverk fra denne tiden brukte arkitektene elementer fra historiske stilarter. I dette tilfelle lånte arkitekten, Paul Due (1835-1919), fra gotikken. Resultatet ble en pompøs og imponerende, men upraktisk bolig. Dessverre ble inventar og kunst solgt på auksjon da kommunen overtok, deriblant fire store veggfelter malt av Otto Sinding. Interiøret bar preg av gedigent håndverk med rik dekor i så vel mur- som treverk og tapeter. Heldigvis ble dette ikke mer ødelagt ved den «moderniseringen» som ble foretatt i 1930-årene, enn at de i de senere år har latt seg rekonstruere. Det fremtrer nå i stor utstrekning i sin originale skikkelse etter fullført restaurering i 1992.
Og jeg kan legge til at byens første WC skal visstnok ha vært i denne herskapelige villaen.
Jeg skrev en særoppgave om denne romantiske villaen i sin tid. Den ligger kanskje godt bevart på øverste hylle i et skap et sted....
Nå holder kommunens kulturadministrasjon til i Lykkeberg.

Og så kunne jeg ikke la være å utforske noen filtre i photoshop - flitre er ikke til for filtres skyld, så det er skrevet!




6 kommentarer:

  1. Spennende innlegg. Flotte bilder av de interessante bygningene.

    SvarSlett
  2. Fint L indlæg med gode billeder.. af husene.. :-) Det er sjovt at lege med filtre..
    God weekend

    SvarSlett
  3. Fin villa og flot valg for L...God weekend..

    SvarSlett
  4. Men var dem lykkelig der?

    Hehe, fine bilder!

    God helg til deg ;)

    SvarSlett
  5. This first image from winter 2004 is looking like a castle of the ice princess. I like it because it´s so romantic! Hugs from Luzia,

    SvarSlett
  6. Denne praktfulle villa husker jeg godt, en desemberdag for noen år siden, jeg tok meg en fotovandring rundt i Fredrikstad, Gamlebyen inkl. Herlige områder i byen.

    btw. Vi får besøk fra Fredrikstad lørdag...

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.