onsdag 21. april 2010

Frøyas trær, Alm

*
foto: Kunnskapsforlagets multimedialeksikon




Av mangel på egne bilder av alm har jeg også lånt et foreløpig fra http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/dagfinnengen/alm.htm




Foto: Jan Arvid Berge



Alm
I Edda-diktet Voluspá fortelles det om at en dag de tre gudene og brødrene Odin, Høne og Lodur vandret på stranda, fant de to trestammer, en ask og en alm.
Odin ga dem liv og ånd. Høne ga dem forstand og evne til å bevege seg, og Lodur ga dem følelsesliv og sanser. Alm ble til Embla, menneskenes stammor, og ask til mannen Askur. Askur og Embla ble henvist til Midgard, der menneskene har levd siden det.

Alm eller Ulmus glabra Huds som treet heter på latin, vokser over hele Sør-Norge og nordover til Beiarn i Nordland. Trærne kan ble store og gamle. Almen regnes til de eldste treslagene og elsker varme.
Ofte kan de bli over 25 meter høye, har en rank, høy stamme og en vid, hvelvet krone. Barken er brungrå, skorpete og furet på langs.
De skjeve bladene er dobbelt sagtakket og sitter i to rekker på kvistene. De er stive og ru. På oversiden har de stive hår som er satt inn med kalk, og undersiden er også håret. Almen har de rueste bladene av alle løvtrærne våre.
Almen blomstrer i april-mai før bladene er spunget ut. Blomstene er rødbrune.
frukten er en nøtt med stor hinne rundt. Den blir spredt med vinden.
Almen har vært et nyttetre fra langt tilbake i tid. Den indre barken inneholder næring, og almebark har mer enn en gang reddet folk fra å sulte i hjel når det var hunger.
Den ble brukt til å lage mel av. Det ble brukt både i brød, grøten og vellinga.
Bark, kvist og løv av almetrærne brukes til krøtterfor.
Det er mye som tyder på at dette er den eldste formen for vinterfor i Norden. Å slå og å tørke høy ble først vanlig i jernalderen.
Helt fra oldtiden er almebast blitt brukt til å binde sår med, fordi den var slimet og inneholdt sammensnerpende stoffer.
I gamle dager hadde de på Voss et ordtak som sa: "Bitt un bast, i morgo vert det godt att trast!"
De trodde også at almen hadde magiske egenskaper.
I Hardanger hadde det et annet ordtak: "Bart um bein lokkar alle troll heim!"
Almen er et godt trevirke. Det er hardt, seigt og motstandsdyktig og brukes nå blant annet til å lage møbler av, men i gamle dager syntes det var galt å lage ski av alm. Den skulle helst brukes til mat!
Tidlig på 1600-tallet anla man i London et helt rørsystem laget av almestammer, og da det ble gravd opp et stykke inn på 1900-tallet, var anlegget fremdeles delvis intakt!
Kilde: Trær, røtter i kulturhistorien, Olav Skard, 2002

xxx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.