onsdag 24. mars 2010

Gult er vår påskas farve!





Påskas gule farve symboliserer lys, varme og glede. Gult er sola farve, men vi forbinder også gulfarven med egget og gule lodne kyllinger, et symbol på nytt liv. Den gule farven er også den desidert mest dominerende blomsterfarven. Mer enn 80% av alle blomster som selges til påske er gule. De fleste blomstene som titter opp av jorda blant de i første om våren er også gule: hestehov, løvetann, marianøklebånd for å nevne noen ved siden av påskeliljene.
Andre planteslag som er blitt populære til påske ved siden av gule tulipaner er krysantemum, ildtopp, begonia, gerbera og gule potteroser.
Gult som påskefarge er spesielt for de nordiske landene, i andre land er det andre påskefarver.
Kilde: Østfoldavisen-3-2010

 






Påskeliljer er egentlig ikke liljer, men løkplanter. Påskeliljene er flerårige og kommer flittig tilbake hver eneste vår. Blomsterstenglene skjæres ned etter blomstring mens bladene får stå og sanke næring til neste års blomstring. Løkene kan settes i jorda nesten hvor som helst når de er avblomstret. Påskeliljer tåler opp til 5 minusgrader. Etter noen år bør løkene deles ellers vil de stå for trangt!
Påskeliljene hører til familien narcissus som stammer fra Mellom-Europa, Nord-Afrika og Asia.
Løkene ble dyrket allerde på 1200-tallet i England. I Danmark, Sverige på 1500-tallet.
Den første norske påskelilja vi kjenner til blomstret i Bergen i 1598.
Her i landet er påskeliljer nesten alltid haveblomster, men lenger sør vokser den ofte villt.
Safta i stilken er giftig.
Nå er det snart ett år siden jeg starta å blogge, og noe av det første jeg skrev om var narcissus.
Nå avrunder jeg året med å fortelle hele myten!
Narcissus var enten sønn av gjeteren Endymion og månegudinnen Selene eller av nymfen Liriope og elveguden Sefisus. Det finnes to versjoner! Narcissus var en vakker, ung mann, elsket av gudene, omsvermet av alle. En av dem som forelsket seg fatalt, var nymfen Ekko.
Da Narcissus ikke gjengjeldte følelsene hennes, ble ho så lei seg at ho bare forsvant! Ingenting av kroppen ble igjen- ho gikk i ett med skogene og fjellene. Men Ekkos stemme fortsatte folket, nymfene og gudene å høre.
Flere nymfer og ynglinger prøvde å fange Narcissus´ blikk uten å lykkes. En av dem sendte en bønn mot himmelen: "La  Narcissus bli forelsket i seg selv! La han aldri mer få den han elsker..." Bønnen ble hørt av hevngudinnen Nemesis. Da Narcissus bøyde seg over kilden for å drikke, fikk han øye på sitt eget speilbilde i vannet. Og nå - endelig - forelsket han seg. Han kunne ikke løsrive seg fra sitt eget speilbilde, og bløe sittende ved kilden helt til han døde. Nymfene sørget over Narcissus. Men da de skulle hente kroppen hans til likbålet, var den borte. den den hadde ligget, vokste nå de skjønneste gule liljer... som speilte seg i vannet!
Kilde: Nedre Glomma avis- 24.mars 2010

Jeg har startet å lese boka Gudinnenes fortellinger - Gjemte og glemte skatter i myter og eventyr. Jeg har lært tidligere hvorfor myter har oppstått. Det gir en forklaring på det uforklaringe. De gir på en måte svar på spørsmål vi vanskelig kan finne svar på, i alle fall før i tida. Boka går grundigere inn i materien og gir et mer fullstendig bilde av hva myter og eventyr kan gi oss av lærdom og kunnskap.

Og av våre erfaringer og mangel på sådanne, lærer vi stadig.
Jeg hadde malt et kort til en litt perifer venninne som skulle åpne en utstilling av vevde tekstiler.
Det var  29. oktober, og dagens blomst i Marie Angels A Floral Calendar var narcissus. Derfor var det et naturlig for meg å male noen narcissuser på forsida - ikke tenkte jeg på betydningen av myten. Det var helt fjernt for meg, men ikke for kunstneren. Kortet ble mottatt med stram mine, og jeg sto der med et uttrykk, ja hva er passende å si? Det var i alle fall ikke festlig å være meg der og da til tross for at jeg sa at meningen med motivet var en helt annen enn hva ho forestilte seg!
Så moralen ble: i ettertid er jeg mer nøye med valg av blomstermotiv!



J.W. Waterhouse, Echo og Narcissus, olje på lerret, 1903, 109x189, 
Walker Art Gallery, Liverpool, England


'Sweet Echo, sweetest nymph, that liv'st unseen
Within thy airy shell
By slow Meander's margent green,
And in the violet-embroidered vale
Where the lovelorn nightingale
Nightly to thee her sad song mourneth well:
Canst thou not tell me of a gentle pair
That likest thy Narcissus are?'

John Milton (1608-1674), 'Comus'

Se også:
http://viltogvakkert.blogspot.com/2009/05/myten-om-narcissus.html 
http://viltogvakkert.blogspot.com/2009/05/maleri-av-caravaggio.html 
Myten om Echo er bak bildet!


1 kommentar:

  1. Hej Björg
    Boken du nämner virker meget intressant,skal försöka få fatt i den.Det kan vere lite spesiellt,det her med blomster.Jag fick kaktuser till min födselsdag og ble litt fundersam, men jeg sa ingenting,jeg vissa att hon som ga dem bare syns det var fine vekster.
    Sånne nydelige ägg du visade köpte jeg i Prag og koste mig over de länge,men de gick sönder i siste flytten,de tål inte meget
    Ha en god dag.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.