torsdag 3. desember 2009

3. desember - Julesmaker og juledufter

3. desember - Juledufter, julesmaker og juledrikker
Kamelen til de tre vise menn myste mot stjerna 
som tok til å lyse veldig sterkt




På mandagen lukter det skureklut, og støvsugerlukt og såpe og lut.
På tirsdagen lukter det rene gardiner, og poser med nøtter og appelsiner.
På onsdagen lukter det ribbe og rull. Nå skal her kokes, så fryser`n blir full!
torsdagen lukter det pepperkaker, for nå er det pappa og vi som baker!
På fredagen lukter det juletre, for nå er det kjøpt inn og vi var med.
På lørdagen lukter det hjortetakker, og brevlakk fra noen som pakker pakker.
På søndagen lukter det adventskrans, når lysene tennes i all sin glans.
Nå lukter det jul helt ute på trammen, av alle slags julelukter tilsammen.
"Her lukter det jul!" roper barna glad. "Det er juleduft!" svarer mormor da.
Og så kan vår julekveld bare komme. Snart, snart er venting og julestrev omme!

Jo Tenfjord


Julete


Ta utgangspunkt i svart te uten smakstilsettinger (frokostte), sett til krydder som kanel, nellikspiker, hel pepper, frisk ingefær og grønn kardemomme (vanligste chai-kryddern). I tillegg kan du bruke anis og anisstjerner, fennikel, muskat, allehånde, vaniljestang, laurbærblad, lakrisrot m.m. Frisk ingefær bør knuses for å få fram smaken bedre. Kapsler med grønn kardemomme skal åpnes (behold skallet), hel muskatnøtt skal raspes.
Ha krydderne opp i vannet. Kok opp, og la det koke på middels varme i ca. 10 minutter, la blandingen koke opp igjen sammen med teen og litt søt honning. 1 ts løs te per person. La den trekke i 1–5 minutter (les på tepakken). Sil av krydderne og server. Teen skal ikke drikkes altfor varm. Drikk gjerne tre kopper om dagen. Det holder forkjølelsen borte også!

Julegløgg
1 flaske rødvin
1 sitron
5 g hel kanel
3-5 nellik
6 skrelte kardemommekjerner
1 pomeransskall
1 lite stykke hek ingefær
2 dl sukker

Godt med konfektrosiner
Bland alt, gløggen skal trekke ved kokepunktet i 5-10 minutter.
Ha i hakkede mandler.


Juleøl- en hedensk tradisjon 
Oppskrift,  her viser jeg til siden: http://tradisjoner.no/contents.php?id=508





Juleøl i nyere tid også kalt julepils, er som oftest et mørkt og alkoholsterkt øl som blir solgt ved juletider.
Brygging av øl til jul er i Norge en tradisjon som strekker seg tilbake til vikingtida.
Det har til tider vært påbudt for alle større gårdsbruk å brygge juleøl og dele med naboene. Maten var mindre viktig (kjøtt var ikke engang tillatt i fastemåneden desember, bare fisk) og det het derfor tidligere å «drikke jul» i betydninga «feire jul». I de siste hundre årene er imidlertid tradisjonen med hjemme- og gårdsbrygging i stor grad blitt overtatt av kommersielle bryggerier. Det tradisjonelle juleølet fra bryggeriene var et sterkøl med alkoholstyrke som eksport og bokkøl, dvs fra 4,75% og høyere. 
I 1993 ble sterkøl forbudt solgt fra butikk, og bryggeriene lanserte da en ny klasse juleøl med 4,7% alkoholstyrke for butikksalg.




Før i tida feiret man ikke jul; man drakk jul. Det handler om rituell minnedrikking av juleøl; først for de norrøne gudene og døde venner og slektninger, senere for Jesus Kristus og Jomfru Maria.
Brygging av et bestemt juleøl er tatt opp av bryggeriene i vår tid, men turen for å handle juleølet har kanskje fremdeles et snev av et rituelt preg over seg. Høytidsfølelsen melder seg i alle fall når den første korka spretter.
Før i tida startet brygginga normalt en uke eller to før jul, i voksende måne og flo sjø, for at man skulle få bedre og drygere øl. Drikkehorn med juleøl ble viet til de norrøne gudene. Først drakk man Odins skål for seier og makt til kongen, så kom Njords og Frøys skål for godt år og fred.
I Snorres skildringer får vi vite at Håkon den gode gjorde det til lov at jula skulle begynne på samme tid som hos kristne folk.
Dette skriver Snorre om i Håkon den godes saga i kapittel 13:
Han gjorde det til lov at jula skulle ta til på samme tid som hos kristne folk, hver mann skulle holde øl av ett mål malt, eller også legge bøter, og helg skulle holdes så lenge ølet varte. Før hadde juleholdet tatt til hokunatt, det var midtvinternatt...
Kilder og les mer på: http://www.forskning.no/artikler/2002/desember/1038566059.07 
Oppskrifter på juleøl er det linker til hos Sommertid som nå skriver om Juletid og malt!
http://www.forskning.no/artikler/2009/desember/237573 forskning om drikkehornet - det sterkeste julesymbolet.





Julebrus
er drikka for de minste, og de som ønsker å helle i seg noe søtt og godt uten alkohol. Hvert distrisk har sin variant av julebrusen som kommer i salg i starten av desember hvert år med nye etiketter. På Sørlandet (bortsett fra Arendals julebrus) og på Hamar andre midtre og nordlige deler av Østlandet (Oppland og Hedmark), og i Trondheim, er julebrusen brun og smaker litt som champagnebrus. På Østlandet, Gjøvik og sørover, samt Vestlandet  og i deler av Nord-Norgeer julebrusen stort sett rød, og er litt kraftigere i smaken enn eventyrbrus som er den vanligste røde brusen resten av året. Den kommer også i grønn og gul. Julebrusen er typisk norsk!
Kilde: Wikipedia





Julesnaps
1/2 fl klar Svendborg eller Brøndum
1 stang vanilje
40 stk  sukker
40 kaffebønner
1 appelsin

Prikk 40 huller i appelsinen og legg den i et glass med lokk. Legg vaniljestangen, sukkeret og kaffebønner oppi. Fyll opp med snaps - appelsinen skal være dekket. Trekkes i 40 dager. Snapsen filtreres og er klar til bruk.


Kilde: http://www.drikkeabc.dk/index.aspx?id=10&dbg=c6292110-93a2-407f-9922-88b0ad7cfff1 





Julepunsj
2 store sitroner
1 1/2 l rødvin eller solbærsaft
1/2 dl portvin
3/4 dl brunt sukker
15 nellikspiker.
Skjær sitronene i skiver
Press safta ut av den andre sitrona i en kjele og hell i rødvin eller saft, portvin, sukker og nellikspiker.
Vram det opp til kokepunktet - må ikke koke!
La det stå på kokepunktet i ca. 10 minutter.
Hell punchen over i en bolle som tåler varme, legg sitronskivene i.

Julepunsj 2
2l eplesider
20 cl konjakk ellervportvin
20 cl ingefærvin
2 appelsiner og 2 epler stukket med nellikspiker
1 liten fersk ingefærbit
Sider med hele appelsiner og epler varmes opp til kokepunktet. Tilsett konjakk eller portvin og la dette trekke i ti minutter.
Før servering skjæres et eple opp i små terninger og legges i glassene. Fyll så i punsjen og rasp litt frisk ingefær på toppen!

Navnet punsj sies å stamme fra gammelindisk hvor "pancha" betyr tallet 5. I India nøt man en drikk laget av fem ingredienser: Sprit, sukker, sitronsaft, vann og krydder.
Skikken vandret til England hvor det alt på 1600-tallet var festlige seremonier rundt punsjbollen.
Bollen skulle være av sølv eller fajanse, og drikken skulle blandes ved bordet. Britene brukte mye muskat som krydder.
Skikken kom til Skandinavia på 1700-tallet.







Glühwein
Til 4 glass trengs:
2 tjukke skiver sitron
8 hele nellik
1 kanelstang
3 ss sukker
6 dl rødvin

Stikk nellikene i sitronskivene og legg dem i en gryte sammen med sukker og kanelstang.
Når sukkeret er smeltet, helles vinen i gryta.
den må bare varmes opp, ikke koke.
Serveres rykende varm!

Julelikør
100 g tørkede aprikoser
100 g tørkede dadler
125 g svisker
1/2 ss Vaniljesukker
1/2 kanelstang
3 kryddernelliker
3 pepperkorn
1 krm kardemommekjerner
70 cl vodka
2 dl Kandis Sukker (eller Strøsukker hvis du ikke har kandissukker)

Legg frukten i et glass m/lokk eller lignende og hell på halvparten av alkoholen. Lukk glasset og la det stå 2–3 døgn i romtemperatur.
Sil ut frukten. Hell på resten av vodkaen, sukker og krydder. La det stå i 4 uker.
Sil ut krydderet. Hell på flaske og la det stå til jul.

Julelikør
3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
3 ss Dansukker Melis med sjokoladesmak
2 ts Nescafé pulverkaffe
4 dl søt, kondensert melk (for eksempel Viking-melk)
35 cl whisky

Likøren bør drikkes i løpet av en uke – men det pleier ikke å være noe problem. Den er perfekt til en kopp kaffe etter maten. Drikk den gjerne med isbiter.
Bland fløte, vaniljesukker, melis og pulverkaffe i en gryte og kok opp. Ta gryten av varmen og la den avkjøles. Tilsett melk og whisky. Hell likøren på flotte flasker og oppbevar den i kjøleskap.

Klipp: http://www.dansukker.com/Default.aspx?ID=410&ProductPage=1&ProductID=7510&GroupID=492

xxx
Julekrydder



Uten kanel og kardemomme blir det ikke skikkelig jul. Ingefær og safran hører også med. I flere hundre år har vi importert disse kostbare krydderne - først kun til rikfolk, nå til en gastronomisk fryd for oss alle.

Safran
Safranet i vektskåla er verdt vel en fjerdedel av sin vekt i gull. Det er med andre ord et krydder det ikke sløses med. Det er uten sammenlikning det dyreste krydderet i verden.
Det består av arr fra blomsten Crocus sativus. Den er 20 cm høy med sterkt blåfiolette blomster.
Etter tørking oppbevares arrene kjølig, mørkt og tørt for ikke å miste farve og aroma.
den fineste safranen kommer fra La Mancha, høyslettene utenfor Madrid.
Safran har vært brukt mot tannverk og underlivsbesvær.
Romerne mente safran hjalp dem å holde seg edrue, og drakk derfor safranvann før de gikk på efst!
De gamle fønikerne farvet sine laken med safran for å forhøye bryllupnattens gleder.
Buddismens munkekapper er også farvet med safran for å symbolisere ærlighet og rikdom.

Ingefær
Jo lysere malt ingefær er, jo finere er kvaliteten.
Det er antakeligvis verdens eldste krydder. det er nevnt både i Konfucius og i Koranen.
Det er rotstokken av liljen Zingiber officinalis som brukes - enten fersk som grønnsak eller skrelt, tørket og malt.



Kanel
Det vi kaller kanel kommer fra treets Cinnamomum cassia bark mens den "ekte" kanelen kommer fra Cinnamomum zeylanicum. Det er et tre som vokser villt på Sri Lanka. Barken av dette treet overgår all annen kanel både i lukt og på smak.
Allerede i 200 e. Kr. fortalte den greske legen Galenos kort og greit om kvalitetsforskjellen: "Den fineste kassia er like bra som dårligste kvalitet kanel. Den eneste forskjellen er at man må ta dobbelt så mye kassia for å oppnå samme smak!"
Det er kassia i boksene som selges her i landet, men hel kanel kan være av den "ekte" sorten.
Bibelen forteller at både kanel og kassia ble blandet med myrra og olivenolje for å lage en smørelse til bruk i tempelet. Kanel har vært brukt for å døyve vond lukt og inngår i mange parfymer.
I Asia og Afrika brukes krydderet mye i kjøttretter, men i Europa er kanel blitt et dessertkrydder.

Kardemomme
Elettaria cardmomum er en kresen plante som vokser i villt i India og på Sri Lanka, men bare i 700-1500 meters høyde i tett regnskog der den foruten et par meter nedbør i året, også får skygge og jevn temperatur på litt over 20 grader.
Frøkapslene plukkes for hånd når de nesten er modne. De må plukkes en og en siden de ikke modnes samtidig. Høsting skjer derfor seks - sju ganger i året.
Frøkapslene blir tørket og skrelt, og krydderet selges som alt eller i hele frø.
Kardemomme var tidligere blat de dyreste krydderne i verden.
Det har vært brukt i mange sammenhenger, blant annet til medisin, i  India mot mavebesvar, i Midtøsten for å bedre potensen.

Stjerneanis
Illicium stammer fra det sørlige Kina og Sørøst-Asia, og er lite utbredt andre steder. Det er mulig krydderet ble brakt vestover av engelskmennene på slutten av 1500-tallet.
Stjerneanis er frukten på et lite eviggrønt tre som tilhører magnoliafamilien. Fruktene plukkes umodne og tørkes. Stjerneanis er formet som en uregelmessig åttearmet stjerne. Den smaker søt lakris, og den er standardkrydder i kinesernes spesielle blandingskrydder.
Nare noen få og små biter er nok til å krydre en hel rett. Dessuten brukes krydderet i en del likører.

Allehånde 
Pimenta Dioica  er et lite eviggrønt tre i myrtefamilien. Opprinnelig kom krydderet fra Vestindia, Sentral -og Sør-Amerika I dag vokser det i mange tropiske land. Til Europa kom allehånde på 1600-tallet.
Bærene plukkes grønne, soltørkes en uke og blir rødbrune. Smaken er en blanding av kryddernellik, kanel og muskatblomme, og er ganske sterk. Enkelte steder går allehånde under navnet Jamaicapepper.
Som malt tappes smaken fort. Den knuses lett i morter, og gir god smak på bakverk.
Den brukes mye i parfyme.

Nellik
Eugenia varyophyllus kommer fra Molukkene, de sagnomsuste krydderøyene i Indonesia, og var basis for portugisernes og nederlendernes kryddermonopol. I dag dyrkes kryddernellik på de afrikanske øyene, spesielt Zanzibar, og i Vestindia.
Kryddernellik vokser på eviggrønne trær som tilhører myrtefamilien. Trærne bærer fra de er omtrent 10-60 år. De lyserøde knoppene plukkes like før de åpner seg, og soltørkes i 4-5 dager til farven er rødbrun. Selve knoppen er lett å male, men stilken er for seig.Malt kryddernellik beholder den sterke og gode smaken bedre enn mange andre krydderslag. Den setter en ekstra flott smak på formkaker.

Et lite a pro pos!
Det er ser ut som om de fleste krydderne kommer fra eviggrønner planter og trær. Eviggrønt er høyst aktuelt i den symbolske verdibruken som er knytta til jula!





Duftpotpurri med krydder

*tørkete appelsinskiver
*kanelstenger
*korianderfrø
*lavendelblomster
*kamille
*ringblomster
*tørket ingefær i biter
*nyper
*stjerneanis
"Server"  blandingen i en vakker glasskrukke. Over varmen på en peishylle, blir duften ekstra fyldig!

Kilder: Gamle utklipp

Julekrydderet:
http://www.schulze.no/juletradisjoner/julemat/Julekrydder.htm

Røkelse - den tar jeg senere sammen med gull og myrra!

xxx

5 kommentarer:

  1. Mye spennende og nyttig her,ser at du koser deg.
    Klem

    SvarSlett
  2. Takk for mye nyttige oppskrifter, for å få en ekstra piff på julestemningen!

    SvarSlett
  3. Tar sjansen og gir deg en utfordring. Titt innom bloggen min. Ha en flott dag og adventstid.

    PS: Sliter med å få lagt inn kommentarer i bloggen din. OpenID med bokstavgjenkjenning i tillegg er særs krøkkete noen ganger...

    SvarSlett
  4. Hei igjen!

    Noen tips for hvordan forenkle kommentarinnlegg i bloggen kan du finne i denne tråden på forumet Hagegal:
    http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic.php?f=54&t=32837&st=0&sk=t&sd=a

    Jeg kjenner kun til wordpress og vet ikke hvordan dette funker i blogspot.

    SvarSlett
  5. Her kom eg rett og slett i julestemning og takk for alle spennande oppskrifter. Det første eg skal prøve er julegløggen, gleder meg.

    Ha ein fin torsdagskveld.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.