onsdag 25. november 2009

Karimesse

Karimesse
25 november er Karimesse til minne om den hellige jomfru Katharina som ble halshugget i år 313.
Da skulle folk spinne lysvekene til julelysene, og hvis det var klarvær den dagen, ville lysene gi klart, skinnende julelys.
Deretter fulgte lysstøping og såpekoking. Til lysstøping var fåretalg best fordi den gav de hviteste lysene. Det var knyttet mye overtro til lysestøpingen.
Den som støpte lysene måtte være blid, ellers ble lysene sure. Rester av julelysene ble sett på som magiske. De ble brukt på syke dyr og mange steder ble også plog og harv gnidd inn med lysrester for å gi god avling.
Baksten var også en viktig del av juleforberedelsene, minst syv slags småkaker skulle det være.
Slakting av dyrene for å forberede julematen, ble helst foretatt ved siste voksende måne før jul. Da ble kjøttet både bedre og drøyere. 
xxx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.