mandag 30. november 2009

Gratulerer Tore!

Gratulerer Tore!



Herren i Huset fyller år i dag. Som alle oss andre, er han i sin beste alder til enhver tid.
Han er ikke så kravstor angående presanger, og kaker tar han bare, pliktskyldig, ett stykke av. Et herlig måltid derimot setter han skikkelig pris på.
Han sier at han "valgte" å bli  født i november for å ha noe festlig å glede seg over i årets mørkeste måned. Det er en flott egenskap å se det positive i det som måtte være litt av det motsatte, Tore...
Bildet er tatt på en av båtturene vi begge "lever lenge på" i høstmørket.

Blomsten for dagen er syre, Rumex acetosa.
Siden han  er opptatt av mat, kunne det kanskje være på sin plass å servere en rett med smak av syre!

Laksefrikassé med engsyre

Én av de fineste smakstilsettingene finner du i naturen, syreblader, de setter en ekstra spiss på retten.

Ingredienser:
700 g  Laksefilet
4  Neper
2  Spisskål
6  Gulrøtter
2 ss  Smør
2  Sjalottløk
1 dl  Hvitvin
5 dl  Fløte
2 dl Syreblader
Smak til med  Salt og pepper

Skjær laksen i terninger, 2-x-2 cm.

Skjær kålet i små båter, vask neper og gulrøtter og skrell om nødvendig. Skjær dem i skiver eller terninger.
Finhakk løken.

Ha smøret i en vid panne og damp gulrøtter og neper under lokk.
La kål få koke med de siste to minuttene. Kok alt så vidt mørt.
Flytt alt over i en ildfast form med hullsleiv. Dekk til så alt holder seg varmt.

Ha vin og sjalottløk i pannen og kok opp.
Legg laksen i og la den få trekke under lokk, cirka 3-5 minutter.
Løft opp laksen med hullsleiv og hold den varm sammen med grønnsakene.
Sett pannen på full varme og kok inn kokekraften til bare tredjedelen er tilbake.
Tilsett fløten og la væsken koke på sterk varme til fløten begynner å tykne.

Smak til med salt og pepper.
Like før servering tilsettes syrestrimler i sausen.
Anrett porsjonsvis på tallerken med laks og grønnsaker. Syresausen helles over frikasseen i siste øyeblikk.

Oppskriften er hentet fra http://dinmat.aftenbladet.no/Finn-oppskrifter/Oppskrifter/Middag/Fisk-og-skalldyr/Fet-fisk/Laksefrikass%C3%A9-med-engsyre


Denne dagen er det Andreasmesse og nå skulle julefisken fiskes.

vvv

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.