torsdag 12. november 2009

Fruktbarhetssymboler, skålgroper

Kvinnelige fruktbarhetssymboler




Skålgroper er hugget i størrelser fra 5-10 mm til over 300 mm, og opptil 5 mm dype. De fleste er hugget i bronsealderen med noe som kan kalles en meisel av hard stein. De hadde sannsynligvis en funksjon i forbindelse med med en rituell fruktbarhetskultus og offring. Noen hevder at det rituelt ble malt mel i dem fordi de fleste er funnet i nærheten av åkerlandskap.
I svensk folketro kalles de alvekverner, og folk som led av sjukdommer som ble forbundet med alvene som elveblest, kunne legge litt hår, en del av en negl eller klær som offfergave i gropene og be om å bli friske.
På noen steder lagde de dokker av dette materialet, og på tre torsdagskevlder på rad ble disse ofret samtidig som gropene ble smurt inn med blod, olje, smør eller talg.

Skålgropene på bildet er hogd inn i fjellet ved Solberg. Rødfarven er malt på for å framheve formene.
På dette bildet kan skålgropene nesten oppfattes som baller figurene kaster til hverandre!
Det er funnet felt som kun består av skålgroper, opptil flere hundre arrangert i mønster eller spredd tilsynelatende helt tilfeldig. Selv om flertallet er hogd inn i fjellet under bronsealderen, er de eldtse fra steinalderen og de yngste fra jernalderen. Skålgroper er ikke unikt for de nordiske landene.
Kilde: http://akershus.kulturnett.no/Historie/arkeologi/Artikler/skaalgroper.html

Helleristningene er farvet røde. Det kommer nok av at skålgropene som hadde ligget hermetisk beskyttet under mose og lav på Solbergfeltet, hadde rødfarve fra de ble laget for over 3000 år siden.
Rødfarven var forårsaket av jernoksydet i fjellet det er risset i.

Skålgropene kan symbolisere kvinnenes kjønnsorgan. Derfor blir farven rød en femenin farve og samtidig et tegn på fruktbarhet.


Andre tolkinger av skålgroper er solsymbol eller stadmarkeringer.
Mer om helleristninger i Østfold:http://ostfold.miljostatus.no/msf_themepage.aspx?m=1964
vvv

1 kommentar:

  1. Såna skålar finns det hemmavid också, har aldrig helt fått med mig vad dom blev använda till, tack för en förklaring :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.