fredag 16. oktober 2009

Yggdrasil, Streetart-animation

Yggdrasil, streetartanimation
Se Odins tre skapes av elevene mine på Stortorvet:

http://www.youtube.com/watch?v=jR-a7qPwKgs

Yggralsil er verdenstreeet i norrøn mytologi.

Både Voluspå, Grimnesmål og i Snorres Gylvaginning fortelles det om Odins tre, Yggdrasil, som alltid er grønt, og at det kommer dugg fra det ”som faller i daler”.
Navnet betyr skrekkelig hest, uten at det har noen overført betydning, så langt vi vet. Treet er en ask med greiner som strekker seg utover hele verden, og krona går langt opp i himmelen. Under jorda vokser tre røtter i hver sin retning. Ved enden av hver rot, er det en brønn.
Den ene, Urdarbrunn, hos æsene hvor nornene, skjebnegudinnene, holder til. De spinner og vever skjebnen til guder og mennesker.
Den andre , Mimesbrunn, hos rimtussene som er (norrønt hrimpursar) et annet navn på jotner. Jotnene Yme eller Aurgelme, som ble skapt i tidenes morgen ved at rimet og ilden møttes i Ginnungagap, er deres stamfar. Denne brønnen er kilden til vett og visdom, og eies av kloke Mime.
Den tredje er Kvergjelme i Nivlheim. Ormer vokter brønnen mens de gnager på rota. Den verste av dem er Nidhogg. Hver kveld øser nornene Urd, Verande og Skuld vann fra deres brønn over sårene der Nidhogg har bitt for at rota ikke skal råtne.

Fire hjorter, Dåin, Dvalin, Dunøyr og Duartro, beiter i toppen av treet. Aller øverst i krona sitter hanen Vidofnir, og mellom øynene på den hauken Vêrfolne.


Opp og ned av stammen i full fart raser ekornet Ratatosk. Han elsker å fortelle sladder og halve sannheter til Vidofnir og Nidhogg.

  • Øverst i treet finnes Åsgard, som er Æsenes bolig.
  • I midten finnes Midgard, der menneskene bor.
  • Og nederst ligger Utgard, der trollene bor.

Yggdrasil skjelver før ragnarok, og går under i verdensbrannen.

xxx

2 kommentarer:

  1. Jeg vil bare kommenter litt:
    Det er ikke alle som tror at det er en hane i toppen av treet men en Ørn samt så sies det også at Åsgard ligger midt i midtgard den ble bygd av gudene for at ikke menneskene skulle føle seg ensome og det er i Åsgard alle hallene og boligene til gudene ligger

    SvarSlett
  2. Heisann!

    Som i all annen mytologi/myter finnes det ingen fullstendige sannheter, men tolkinger - og disse er prega av det livet som til enhver tid leves.
    Tenk bare på Bibeloversettingene.
    Kanskje det opprinnelig var snakk om en stor fugl, og noen mente at det måtte da være en ørn, andre hadde kanskje aldri sett en ørn - og dermed mente at en stor fugl må være en hane!
    Dette er min tolking!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.