onsdag 26. august 2009

Ti bud for en naturvennlig have


Ingen regel uten unntak, er også en regel, men de 10 budene under er verdt å minnes!


Krypjonsokkoll (ajuga reptans) har fått vokse litt vilt!

1.Du skal lære av naturen.
Grav ikke unødvendig i jords, men tilfør løvkompost på jordverflaten. La den ligge urørt slik at den sakte blir omdannet til god jord ved hjelp av meitemark og mikroorganismer.

2. Du skal ikke ha åpen jord.
I naturen ser vi sjelden eller aldri partier med åpen jord. Bunnsdekkende planter beskytter jorda og de levende organismene mot brennende sol, vind og trampende føtter.

3. Du skal studere skaperverket.
I naturen ligger ikke jevnstore steiner på rekke og rad, men har ulike former og ulike størrelser og er ujevnt fordelt. Vi bør la naturen være forbildet når vi arbeider med stein i haven.

4. Du skal ikke begjære din nestes plen.
En prydplen er vakker, men arbeidskrevende og dessuten unaturlig og fattig på opplevelser. I en blomstereng danser sommerfuglene og humler over et utall av vakre blomsterplanter og gresstrå. I dagens intensive landbruk er det ikke lenger rom for villblomstfloraen, la oss derfor forsøke å ta vare på noe av den i haven.

5. Du skal verne om mangfoldet.
I naturen vokser løv- og bartrær, gress og urter sammen. Planter, dyr, fugler, insekter og småkryp – alle livsformene er avhengige av hverandre, og er derfor like viktige for den store sammenhengen.

6. Du skal forstå plantene dine.
Liljekonvalen vil aldri trives i stekende sol, og den ville kattefoten vokser aldri i dyp skygge. Ønsker vi oss sunne, friske planter som trives i haven, må vi plassere dem akkurat i det miljøet de vil ha for å kunne yte sitt beste.

7. Du skal ikke slå i hjel.
Naturen spavender aldri jorda, der skal mikroorganismer og meitemarker få fred og ro til sitt viktige arbeid. Vi bør derfor bruke redskap som hakke og spade med stor omtanke.

8. Du skal ikke rake løv overalt.
I naturen blir ingenting fjernet. Føler vi behov for å få vekk en del av høstløvet, må vi gjøre det med største forsiktighet slik at vi ikke skader plantene. Løvet legger vi i komposten, havens hjerte og gullgruve. En investering her gir en have som øker i verdi.

9. Du skal hedre trærne.
De gir oss le’ og skygge, tømmer og ved. Vi får klatre i greiner og søke ly under trekronene. De er naturens eget renholdsverk, renser luften for støv og forurensing. En stor hestekastanje kan rense luften for utslipp fra ti personbiler!

10. Du skal ikke forfølge mosen.
I en have utkjempes mange slad både på kort og lang sikt mellom oss som havedyrkere og naturen selv. Naturen – og mosen har evne til å ta tilbake tapt terreng så fort vi snur ryggen til. Det skal vi være glade for og heller oppmuntre til. Med litt hjelp gir det oss et lettstelt og vakker haveparti.

Kilde: Drømmehagen, slik blir den virkelighet, oversatt og tilrettelagt av Mona Lande

Og jeg som alltid har brukt hakka flittig. Synes det er så greit å fjerne uønsket vekst raskt ved å legge det i biter tilbake til jorda! Hakka har til nå vært mitt kjæreste redskap i havestellet. Det gjelder vanligvis - og først og fremst under rosene.



Nå skal Galium odoratum (myske) få lov til å spre seg skikkelig som et bunndekkende teppe i hele rosebedet. De er på god vei...

2 kommentarer:

  1. 10 kloke bud, jeg stryker omtrent på hver eneste en, kanskje ikke på naboens plen, men det er vel helst for jeg snart har fjernet all fra min egen hage, all plen altså.

    SvarSlett
  2. Önsker mej en hage når jeg leser dette,problemet hos mej skulle väre att ingenting blev gjort, jag skulle bare beundre det som hender og vokser.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.