tirsdag 23. juni 2009

Medisinurtebedet

















Stjerneskjerm (astrantia major) http://www.plantearven.no/Astrantia.htm
Rød jonsokkblom
Melandrium rubrum
































Kaprifolium
Agurkurt
Ildsveve
Brennesle
Marikåpe/Alchemilla mollis

Stormjølke
Fargegåsurt
Korsknapp
Blåkoll i gresset
Ormehode

Skjoldbærer er en liten leppeblomst der hele planta over jorda kan brukes enten som urtete eller ekstrakt. Den kan sannsynligvis lindre nervøse spenninger og uro, søvnvansker og kramper, epilepsi, angst og migrene. Den er feberdempende og menstruasjonsfremmende - litt av et vidundermiddel med andre ord!

Filtkongelys/Olympkongelys/Verbascum olympicum
tilhører maskeblomstfamilien og er blitt brukt som til å helbrede lungesykdommer.
De kan få opp til to meter høye kandelabere med kraftig bladrosett. de er to-årige med blomstring i juli-august, og den sår seg flittig der den trives.

Spansk kjørvel/Myrrhis odorata
er flerårig og grov, litt pompøs. Den blir minst 1,5 meter høy, og den vokser forvillet i Norge i fultige, litt mørke lunder. Hele planta avgir en aromatisk lakris- og anisduft. Smaken er søt og intens. De spede vårskuddene brukes helst i matlaging. Kokt med smør skal de hvite røttene være en delikatesse.

Storknebb

Såpeurt/Saponaria officinalis
kan være vanskelig å bli kvitt når den først har etablert seg. Den sprer seg i rask takt med utløpere.
Det er en gammel kulturplante som ble brukt som medisin mot alle slags kramper. Planten har vært dyrket her i landet minst siden 1600-tallet.Dessuten lagder man et vaskemiddel av rotstokken. Den inneholder saoniner som kan løse opp fett.



PerikumTeen som trekkes av blomstene hjelper mot fordøyelsesbesvær, virker gunstig på blodomløpet og er i de siste årene blitt en omdiskutert medisin mot depresjoner. Avkok rørt ut i fløte var en velbrukt sårsalve i gamle dager. Dysenteri, lungebetennelse, snue, blærekatarr og sengevæting er andre bruksområder.
Perikum var tidligere ofte tilsatt som krydder i brennevin.
Oksetunge
Torskemunn
Vendelrot
Valurt
Jacobstige

I dag har jeg fått nytt fotoapparat!

Det meste av informasjonen om urtene henter jeg fra boka "Den store boken om urter for kropp og sjel" av Jekka McVicar som jeg har fått av Hanne og Magnus. Tusen takk!
Andre kilder er bl.a boka "Nyttige planter" av Bjørn Våde og Urtekildens planteleksikon: http://www.rolv.no/urtemedisin/

Og en liten informasjon til alle som leser om medisinurtene mine. Jeg har aldri brukt dem selv til noe som helst bortsett fra å glede meg over fargespill og underlige lukter - og dyrke en "kulturhistorisk kuriositet". Vær varsom plakaten er hermed hengt opp!

Torskemunn, Linaria vulgaris
Torskemunn har vært brukt i uminnelige tider som avførende, urindrivende, feberdempende og betenneleshemmende middel. Urten blir nå vanligvis brukt i kombinasjon med andre urter som styrkemiddel for leveren, eller som utrensningsmiddel. Urten er kanskje en av de beste viltvoksende urtene for kronisk leverbetennelse og hepatitt. Den kan også brukes innvortes i form av urtete ved betennelser i urinveiene. Utvortes kan man anvende omslag med torskemunn på åreknuter, hemoroider, mindre skader, verkesår, byller og godartede svulster.

Vendelrot, valeriana officinalis
Navnet kommer fra valere som betyr å være sunn. Den historiske legen Valeris kan også ha gitt planten navnet sitt. Sannsynligvis har navnet på legen og ordet for det å være sunn noe med hverandre å gjøre også, vil jeg tro. Selv om tørket vendelrot lukter som svette, brukes den ofte som ingredisens i parfymer. Fersk svette kan jo lukte godt...
Katter og rotter, selvmotsigende, tiltrekkes av lukten. Det hevdes at rottefangeren i Hameln bar roten med seg gjennom byen.
Som medisin brukes den som beroligende middel.

Valurt, Symphytum officinaleUrten hører naturlig hjemme i Europa og Asia. Korsfarerne ga den videre til munkene som dyrket den i klosterhavene. Utvandrerne til Amerika tok den med seg fordi slimet den utsondrer kan brukes som gips! Valurtte kan brukes mot forkjølelse og bronkitt, men det fryktes at den er kreftfremkallende - så hold unna! Den bryter ned de røde blodlegemene.
Jacobsstige, Fjellflokk, Polemonium boreale
Sammentrekkende middel og svettedrivende! Den menes også å ha blodrensende, urindrivende, menstruasjonsfremmende, spyttdrivende virkning. Den motvirker dannelser av steiner i urinveiene. I tillegg til alt dette er den også nervestyrkende!
I oldtidens Hellas ble urten i vin anbefalt motdysetneri, tannpine og bitt av giftige dyr.
Katter setter stor pris på samme måte som vendelrot virker urten tiltrekkende på katter som ofte ruller seg i plantene med stort velbehag.

Hestemynte, Bee balm
som blomstene tiltrekker seg bier i mengder, vae favorittene til patriotene etter Boston Tea Party.

I tillegg til urtene som vokser i mitt medisinurtebed, er det mange som vokser vilt på enger og i grøfteklanter -både vanlige og mer sjeldne- på Blomsterøya.

Se artikler i lokalavisa.
http://f-b.no/article/20080609/NYHET/488118076
http://f-b.no/article/20060714/NYHET/107140014
Nyttig:
http://aces.nmsu.edu/medicinalherbs/documents/vol_03.pdf

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.