mandag 1. juni 2009

Blomsterøya

Malva


Vilt og vakkert på Blomsterøya. Øya heter faktisk det på folkemunne, men offisielt Kråkerøy. Storknebb er øyas kjennemerke. Den vokser i steinbeddet ut mot gata sammen med prestekrave og er et flott blikkfang i juni. På latin heter denne utgaven Geranium Sanguineum. Det finnes over 700 arter av dem! To vokser altså på tomta. Sneglene liker den ikke, så den får vokse i fred.





@Når gresset ikke klippes for ofte, dukker slike små skjønnheter fram. Jeg har alltid vært svak for tveskjeggveronika, veronica chamaedrys. En av kronbladene er mindre en de andre. Det er en ny oppdagelse for meg.... Veronika = navn på den hellige Veronika; chamaedrys av gresk chamai = på bakken og drys = eik






Veronica tørket svetten av Jesus' sitt ansikt på Golgata, fortelles det. Et bilde av ansiktet hans ble stående igjen som et avtrykk på stoffet. Oljemaleriet fra begynnelsen av 1600-tallet er av maleren Guido Reni, fra Bologna, 1575-1642. Det henger i Pushkin museet i Moskva.
Hvorfor har planten fått navnet sitt etter Hellige Veronika?

1 kommentar:

  1. Det er så vackert med storknebb, de vokste så frodigt sammens med smörblomster på alle engene rundt Bergen ,når jeg var liten.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.