søndag 28. juni 2009

Småkryp og flyvende skjønnheter

Småkryp

22. august kom denne karen flyvende og landet på kanten av en keramikkrukke. Der spaserte den fram og tilbake fredelig på kanten. Ikke ante den at en fare nærmet seg... Etter noen minutter var den blitt kattemat. Sånn endte den livet. Det var dessverre ikke noe jeg kunne gjøre noe med.



Lurer stadig på noe... hva slags bie/veps er dette?


Nestelsommerfugl


Gnorimus nobilis, har funnet ut at denne skarabeen er ført opp på rødlista for truede arter. Nå er den på besøk i haven vår!



Gjødselbillen, skarabeen, har en helt spesiell betydning i egyptisk mytologi. Tegnet for skaperguden Chepra var en skarabe. Den var symbol på selve opphavet, på livet.
Iblant ruller denne billen en stor jord- og gjødselkule foran seg som det senere myldrer et utall unger fra. Uten å forstå at billen la sine egg der, og at disse ble klekket ut i solvarmen, tok egypterne dette som nok et bevis for en spontan skapelse.
Chepra, guden bakenfor alt, 'det værende', ble derfor symbolet på det store mysteriet, den ruller solskiva over himmelen fra evighet til evighet.
Alle faraoer fikk et skarabesmykke, en amulett, plassert på brystet etter at kroppen var blitt balsamert for senere å bli mumifisert.
I balsamringsprosessen brukte egypterne mange slags urter. Sannsynligvis basilikum, persille,
oregano, salvie, dill og allium (løk) siden disse har en uttørkende effekt.


Gave fra Marianne da hun kom hjem fra Egypt. Det sies at amuletten skal bringe hell og lykke!


Disse fargerike skarabeene har jeg laget. En til å ha i øreringen og en til å ha i lomma! Jeg hadde et skarabeprosjekt med elever for noen år siden.


Navnet mitt i hieroglyffer på papyrus.


Over dammen farer flotte øyestillere. Litt for fort til å la seg fotografere!


Men 2.juli tok den seg en tur innom haven og hvilte seg på en vissen linjeblomst. det er 48 arter av den i Norge. Enten er dette en småvokst art eller så er den bare barnet ennå. Vanligvis er de som flyr over vannliljedammen kjempestore.


La humla suse

I Norge er det påvist 34 humlearter, men to av dem regnes som utryddet. I tillegg viser tre-fire arter sterk tilbakegang.
Humla er varmblodig noe som er uvanlig for insekter. Det kreves en viss temperatur for at humla skal kunne fly. En nedkjølt humle må derfor varme opp ved å vibrere med vingene. Da høres den kjente brumme-lyden.
Hann-humlas liv består nesten bare av reproduksjon. Den spiser ikke, stikker ikke, og de har ikke noen far. Et stakkarslig liv med andre ord.
Humlas favorittfarve er blå. Så plant blå blomster og vær med på å hjelpe humleartene å overleve!
Kilde: VG 29. juni


Hva slags veps/bie er dette?
Liten hvit sommerfugl, Pieris rapae, fotografert 3. juli. Øyenstikkeren 16.september. Den brune 10. august.


XXX

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.